Kanapių rizoto receptas
Sveiki, dažnai gauname klausimų: „O kaip ir su kuo naudoti kanapių sėklas, aliejų?“ Jūsų klausimai mus įkvėpė su jumis pasidalinti ne tik svarbia informacija apie CBD ir kanapių veikimą, bet taip pat pasidalinti mūsų mėgstamais receptais, į kuriuos dedame mūsų pačių produkciją. Šį kartą jūsų dėmesiui sezoninė rudens daržovė – moliūgas ir ryžiai. Šį kart jie pirmieji karaliaus ant mūsų fb ir instagram sienos Mūsų receptų skiltyje. Tikriausiai kiekviena šeimininkė yra prišaldžiusi moliūgo arba dar tebeturi virtuvėje išlaikytą šviežią dar nuo rudens derliaus laikų.
Šį receptą mums užrašė ir juo pavaišino mūsų draugai iš Italijos ??, kurie be rizoto (risotto) turbūt neįsivaizduoja savo savaitės meniu ir labai lengvai kaitaliodami ingredientus sukuria vis ką nors naujo.
Taigi, jūsų dėmesiui – Itališkas moliūgų rizotas su mūsų kanapių sėklų aliejumi bei sėklomis (ital. – Risotto alla zucca), kilęs iš Mantujos ir Veneto regionų, bet greičiausiai kiekviena šeima jį gamina skirtingai.
KO JUMS REIKĖS
Turinys
Užteks keturiems žmonėms.
Virimo laikas:
sultinio: 60–90 min.
rizoto: 20-25 min.
(Tiesa neužmirškite, kad italai nesėda prie stalo tik su vienu patiekalu, tad greičiausiai jums po šio dar jaukiai sutilps ir desertas ar antrasis patiekalas. Gaminamas ir patiekiamas pietums arba vakarienei kaip pirmasis patiekalas).
Ingridientai:
- 350 g „Carnaroli“ arba „Vialone Nano“ ryžių (Jie skirti rizotui, greičiausiai parduotuvėje rasite įvairiausių firmų).
- 500 g jau sutrinto šviežio moliūgo tyrės, kam nepatinka tyrė, galite supjaustyti mažais kubeliais. (Skaniausia su žalią ar tamsiai ruą odą turinčiu moliūgu).
- 1,5 litras daržovių sultinio – jei neturite laiko virti, tiks ir vegetariškas sultinio kubelis ištirpdytas karštame vandenyje (greitam variantui). Daržovių sultiniui tiks: morkos, svogūnas, salierai, bulvės, pipirai pagal skonį, truputėlį druskos .
- 30 g sviesto
- 1/3 didelio balto svogūno (apie 20 -30 gramų)
- Geriantiems alkoholį: sauso baltojo vyno (ne daugiau kaip 50 g), bet naudojant CBD aliejų ir sėklas patariame su vynu nemaišyti. Pvz. šis puikiai tiks – „Colli Euganei Fior d’Arancio Docg“.
- 40 gramų tarkuoto itališko „Parmiggiano Reggiano“ sūrio (24 mėn.brandinto), bet galite naudoti ir lietuvišką „Džiugo“ sūrį. Ir dar paskui sūrio užbarstyti ant viršaus.
- Druskos žiupsnelis
- Pipirų žiupsnelis
- „Natural Line“ kanapių sėklų
- „Natural Line“ kanapių aliejaus
- Papuošimui rozmarino ar čiobrelio šakelė.
Sultinio paruošimas:
Pradžioje išsivirkite daržovių sultinį. Supjaustykite kubeliais daržoves ir jas sudėkite į verdantį vandenį. Pasūdykite ir įberkite žiupsnelį pipirų. Virti apie 60-90 minučių ant vidutinės ugnies. Išvirus nepamirškime su samteliu atskirti daržoves nuo skysčio. Daržovių jums nebereikės, na o sultinys pasitarnaus pagardinti ryžių rizoto. Tiems, kas neturi laiko virti sultinio, siūlome vegetarišką daržovių sultinio kubelį ištirpinti 1.5 l karštame vandenyje.
Rizoto paruošimas:
Nulupkite moliūgo žievelę ir supjaustykite 500 gramų moliūgo gabaliukais. Sutrinkite į vientisą masę blenderiu. Na o tiems, kam labiau patinka maži gabaliukai, galite tiesiog supjaustyti moliūgą mažais kubeliais. Nulupkite ir susmulkinkite baltąjį svogūną (užteks apie 30 g).
Į didelę keptuvę arba puodą įdėkite 30 gramų sviesto ir susmulkintus svogūnus. Ištirpinkite ant silpnos ugnies, kol svogūnai truputį pakeps. Tuomet sudėkite ryžius. Viską sumaišykite ir keletą akimirkų ant silpnos ugnies pavirkite vis maišydami. (Tiems, kad vartoja alkoholį: Įpilkite baltojo vyno kambario temperatūroje ir leiskite jam išgaruoti). Tuomet Įpilkite 0.5l paruošto daržovių sultinio.
Toliau virkite palaipsniui, įpilant dar sultinio. Kiek pavirus supilkite ir moliūgų tyrę arba moliūgus pjaustytus gabalėliais. Maišykite. Jei matysite, kad mažoka sultinio, įpilkite dar, o jei ir sultinio nepakanka, šiek tiek vandens. Retkarčiais pamaišykite, ypač įpildami karšto sultinio.
Po 20min. rizoto turėtų būti jau beveik paruoštas. Paragaukite, ar netrūksta druskos ir pipirų, jei taip, tuomet įberkite po žiupsnelį. Likusias minutes Išmaišykite rizoto su tarkuotu „Parmiggiano Reggiano“ ar „Džiugo“ tarkuotu sūriu. Įberkite puse šaukštelio susmulkintų kanapių sėklų. Papuošimui uždėkite rozmarino ar čiobrelių šakelę.
Rizoto iki šiol patiekiamas ir sriubos lėkštėse, bet mums labiau patinka „Ikea“ lėkštėse. Taigi patiekite rizoto lėkštėse, ant viršaus dar šiek tiek pagal skonį užbarstykite tarkuoto sūrio, kanapių sėklų ir šliukštelkite šiek tiek Kanapių aliejaus. Ir kaip italai sako – Buon apetito (gero apetito – skanaus ).
Jei jums patiko mūsų Kanapių rizoto receptas, komentuokite ir mes pasidalinsime jais su Jumis dažniau :). O tie, kas išbandys išsivirti rizoto, lauksime jūsų nuotraukų.