Kanapių sėklų baltymai ir jų privalumai
Turinys
Ar kada nors teko girdėti apie pluoštinių kanapių sėklų baltymus (proteiną) ir jų naudą organizmui? Tai rudai žalios spalvos milteliai išgauti malant pluoštinių kanapių sėklas. Kadangi kanapių baltymai yra mažiau perdirbami, lyginant su kitų tipų baltymais, jų skonis daugeliui pasirodo šiurkštesnis.
Kanapės ir kanapių produktai laikomi aukštos kokybės visaverčių baltymų šaltiniu Kalbant apie kanapių sėklų baltymų sudėtį, juose yra itin didelis kiekis skaidulinių medžiagų, antioksidantų – padedančių apsaugoti organizmą nuo lėtinių ligų, mineralų bei vitaminų būtinų mūsų organizmui. Omega-3 riebalų rugščių, net 9 amino rūgštys:
- histidinas
- izoleucinas
- leucinas
- lizinas
- metioninas
- fenilalaninas
- treoninas
- triptofanas
- valinas
Taip pat kanapių baltymuose yra net 80% magnio bei 52% geležies rekomenduojamos paros normos.
Verta paminėti, kad kanapių sėklų baltymai yra saugūs vartoti visiems, tiek veganams, vegetarams, žaliavalgiams ir visavalgiams, o ypač tiems, kurie siekia subalansuoti savo dietą. Žmonėms, turintiems alergiją pienui, laktozei ar sojai kanapių proteinas yra puikus pasirinkimas, kadangi šių produktų pėdsakų jame nėra. Daugumoje kitų rūšių baltymų galime rasti gyvūlinės kilmės pėdsakų, bei pieno, laktozės, sojų ir t.t.
Kanapių sėklų baltymų privalumai
- Gerina virškinimą – daugumoje baltymų yra gyvulinės ar augalinės laktozės. Kadangi visi žmonės, vieni mažiau kiti daugiau, netoleruoja laktozės, baltymų vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimus. Tačiau dėl didelės maistinių skaidulų dalies kanapių sėklų baltymuose kanapių baltymų milteliai teigiamai veikia mūsų virškinimo sistemą ir patį virškinimo procesą.
- Energijos šaltinis – riebalų rūgšy gamina dvigubai daugiau energijos nei angliavandeniai ir lėčiau skaido baltymus. Iš to išeina, kad energija išsiskiria lėčiau bet ilgesniam laiko periodui.
- Padeda stiprinti imuninę sistemą – Globuliniai baltymai / eldestinas ir albuminas, yra neatsiejama fermentų, antikūnių, hormonų bei fibrinogeno dalis.
- Padeda kovoje su uždegimais – gama-linoleno rūgštis yra būtina riebalų rūgšti, kuri kartu su kitomis kanapių baltymų maistinėmis medžiagomis padeda mažinti uždegimus.
- Mažina alkio jausmą – kanapių baltymuose yra daug maistinių skaidulų, tad jų vartojimas prailgina sotumo jausmą.
- Didina raumenų masę – BCAA yra šakotos grandinės amino rūgštys, kurios metabolizuojasi griaučių raumenyse ir kartu su albuminu bei edestinu apsaugo raumenis nuo taip vadinamo “praradimo“ ir reguliariai mankšindamiesi padeda greičiau padidinti raumenų masę.
- Raumenų regeneracija – Visi žinome, kad raumenų regeneracija yra būtina, ypač po sporto. Baltymų milteliai dažniausiai yra pirmasis daugelio sportininkų sprendimas, o baltymai kaip žinome yra nepaprastai svarbūs raumenų masės stiprinimui. Kadangi kanapių baltymai yra visaverčiai baltymai ir nėra alergiški, jie yra ne tik geras įprastų baltymų miltelių pakaitalas, bet ir puikiai tinka žmonėms, kenčiantiems nuo įvairių rūšių alergijų.
- Reguliuoja cholesterolio lygį kraujyje – Svarbiųjų riebalų rūgščių pagalba, nesveikų riebalų kiekis mūsų organizme mažėja, o taip pat mažėja ir cholesterolio plokštelių susidarymas arterijose.
- Spartina metabolizmą – Optimalus baltymų vartojimas yra būtinas norint sumažinti kūno svorį ir pagerinti medžiagų apykaitą. Taip pat prisideda prie greitesnio riebalų tirpimo ir spartesnio raumenų masės formavimo.
- Mažina osteoporozės riziką – tai sisteminė kaulų liga, kuriai būdinga maža kaulinė masė dėl kaulų tankio sumažėjimo, todėl padidėja kaulų trapumas bei lūžių rizika.
Kanapių sėklų proteino vartojimo būdai
Kanapių baltymus galima vartoti įvairiai. Vienas pagrindinių vartojimo būdų yra proteino vartojimas kokteilyje arba glotnutyje (angl. smoothie). Taip pat įmaišant kanapių baltymus į vaflių ar blynų tešlą. Dar vienas būdas . yra žaliasis kanapių sėklų pudingas, į kurį taip pat galima įdėti ir chia sėklų arba linų sėmenų.